zondag 16 oktober 2011

pasteitjes

Een van de lekkerste hapjes (koekjes zoals dat bij ons thuis genoemd werd) die mijn moeder maakte waren haar indische pasteitjes.Het mooiste was altijd wanneer zij ze aan het bakken was en er een uit kwam die niet uitzag als een perfect goudgebakken half maantje,dan hoefde je als kind alleen maar te zeggen "mam.die ziet er niet zo mooi uit" waarna jij het mocht opeten,uiteraard "trapte"ze er na een paar echt niet meer in.Ook het "nee,alleen maar even proeven" werkte dan niet meer,en moest je gewoon wachten tot ze klaar waren en zij het tijd vond om ze te presenteren.In die tijd hadden we ook nog geen kookwinkels,dus moest je zelf met oplossingen komen voor bepaalde dingen,zo had ze een leeg conservenblik met het deksel verwijderd,helemaal schoongeboend en de randjes goed weggewerkt en dat werkte perfect als uitsteker voor haar deeg.Dat samen met de lepel die nog van haar moeder,oma Roos,was geweest,precies 2 schepjes vulling,zorgde ervoor dat haar pasteitjes allemaal de zelfde grootte en dikte hadden.
voor het deeg (ong.40 stuks)
1 kilo zelfrijzend bakmeel
200 gr Margarine (in blokjes)
1 ei
zout
beetje lauw water

Bakmeel mengen met de margarine en 1 ei en het zout,en dan mengen en steeds een beetje lauw water toevoegen tot het aanvoelt als (karet zoals moeder het altijd zei) een mooi droog elastisch deeg.daarna even wegzetten en laten rusten

voor de vulling:
1.5 pond gehakt (hoh of rund,maakt niet uit alleen rund kan te droog worden)
1uitje of 2-3 sjalotjes
2-3 teentjes knoflook
1 tl kunir
1/2 tl nootmuskaat
150 gr soeoen (ongeveer,eigenlijk gewoon een handje)
selderij
8-10 eieren
peper en zout
wat bouillon of een blokje

soeoen weken in warm water,eieren hard koken,uitje fruiten tot glazig,knoflook erbij en dan het gehakt erin rullen tot het mooi begint te kleuren,tijdens het rullen de kunir,nootmuskaat toevoegen,en dan proeven,peper en zout naar smaak toevoegen,en uiteraard het bouillonblokje (of zoals ik het doe,gewoon goede sterke bouillon maken en in een ijsblokjesvorm invriezen,heb je altijd een goede bouillon in huis) erbij,en wanneer het op smaak is laten afkoelen,de soeoen in kleinere stukjes knippen en erdoor doen,en de eieren in partjes snijden,klaar nu het rollen en vouwen.
het deeg uitrollen tot het deeg ongeveer 1/2 cm dik is,en uitsteken (bijv met een conservenblik.of als je kleinere pasteitjes wil met een kopje,mijn conservenblik geeft mij precies 40 stuks).Daarna 1-2 lepels vulling erop en 1 partje ei (niet teveel vulling,anders knappen ze tijdens het bakken),dan dichtvouwen tot een half maantje,en dan kan je het dicht krijgen door de randjes met een vork op elkaar te drukken.Maar het mooiste is en blijft het rafelrandje,daarvoor trek je met je wijsvinger het deegrandje iets omhoog en draai je met je duim het tot een rolletje en dat herhaal je tot het hele pasteitje is gesloten.Het vergt wat oefening,maar wanneer het lukt en je ziet het resultaat kan je alleen maar trots op jezelf zijn ;-)
Dan de pasteitjes in ruim zonnebloemolie bakken tot ze goudbruin zijn,lekker warm serveren met een beetje chilisaus (maar koud zijn ze net zo lekker,zelf vind ik ze lauw het lekkerst)
                                           (deze foto niet van mezelf geleend van internet,van sumbarobbie.nl,die van mij geen tijd meer om te fotograferen,al op )

Veel plezier met het bakken en nog veel meer plezier met het eten van de pasteitjes!!
Selamat makan,
Roy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten